062001930
  medpresa@gmail.com

Dictionar Medical

Sunt 57 înregistrări la această literă.
Caută în termenii maladiilor neurologice
Începe cu Conține Termen Exact
Termenul Definiția
Abcesul cerebral

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Abcesul cerebral reprezintă o colecție de puroi conținută într-o cavitate neoformată, rezultând în principal din necroza unei zone tisulare consecutivă inflamației.
Accesări: 869
Abcesul epidural

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Abcesul spinal epidural se poate forma oriunde de-a lungul canalului spinal.
Accesări: 894
Accident ischemic tranzitor

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Accidentul ischemic tranzitor (AIT) durează de obicei câteva minute, dupa care semnele și simptomele dispar. Chiar dacă accidentul ischemic tranzitor nu provoacă leziuni permanente, este departe de a fi un episod lipsit de importanță. Ignorarea unui accident ischemic tranzitor poate avea consecințe grave pentru sănătate.
Accesări: 1125
Afazia

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Afazia reprezintă o tulburare de limbaj rezultată în urma deteriorării sau a vătămării acelei părţi a creierului care controlează exprimarea şi înţelegerea limbajului.
Accesări: 142102
Agnozia

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Agnozia reprezintă incapacitatea de a recunoaște un obiect cu ajutorul unuia sau mai multor simțuri. Agnozia traduce o tulburare – fie un deficit, fie o pierdere a identificării perceptive (vizuale, auditive, tactile, gustative), toate acestea în absența unei patologii la nivel vizual (absența cecității), auditiv (absența surdității) sau cutanat (anestezie).
Accesări: 1183
Algia vasculară a feței

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Algia vasculară a feței (cluster headache) este cel mai sever tip de cefalee primară ce se caracterizează prin episoade recurente de durere unilaterală periorbitară asociată cu manifestări parasimpatice nazale, oculare și vasomotorii ipsilaterale.
Accesări: 1086
Alzheimer

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Boala Alzheimer este o boală degenerativă ce afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligența, capacitatea de judecată, limbajul și comportamentul.
Accesări: 2026
Amnezia

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Amnezia constituie pierderea totală sau parțială a capacității de memorizare a informației și de reamintire a informației inmagazinate.
Accesări: 3121
Anencefalia

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Anencefalia este un defect de tub neural ce apare ca urmare a unui defect de închidere a neuroporului cranial între cea de-a treia și a patra săptămână de gestație și care constă în absența unei porțiuni a creierului, a craniului și a scalpului.
Accesări: 2752
Apneea

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Apneea în somn centrală este o afecțiune caracterizată prin absența unui flux respirator normal în timpul somnului, acesta fiind întrerupt de evenimente apneice (mai mult de 5/ora de somn).
Accesări: 924
Apraxia

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Apraxia constituie imposibilitate de a executa un complex de mișcare în vederea executării unei acțiuni, fără să existe un deficit motor sau tulburări psihice care să explice acest lucru.
Accesări: 2463
Astrocitom

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Astrocitoamele sunt neoplasme ale sistemului nervos central derivate din astrocite, care sunt celule gliale. Există două clase de tumori astrocitare și anume: unele cu zone înguste de infiltrație (astrocitom pilocitic, astrocitom subependimar cu celule gigante, xantoastrocitom pleomorfic) și unele cu zone difuze de infiltrație (astrocitom low-grade, astrocitom anaplastic, glioblastom).
Accesări: 1155
Ataxia episodică

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Ataxia episodică este o afecțiune neurologică care afectează sistemul nervos și cauzează probleme cu mișcarea. Persoanele cu ataxie episodică au probleme de coordonare și un echilibru precar.
Accesări: 892
Ataxie-telangiectazie

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Ataxia-telangiectazia, numită și sindromul Louis-Bar, este o tulburare ereditară foarte rară care afectează sistemul nervos, sistemul imunitar și alte sisteme ale organismului.
Ataxia se caracterizează prin dificultăți progresive în coordonarea mișcărilor. Aceste dificultăți apar chiar din perioada copilăriei, iar copiii afectați prezintă defecte de mers, probleme de echilibru, spasme musculare și tulburări ale sistemului nervos.
Accesări: 863
Boala degenerativă a discului intervertebral

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Boala discală degenerativă reprezintă una din cele mai întâlnite cauze ale durerii lombare și cervicale și este generată de procesul fiziologic al degenerării discurilor intervertebrale, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Totalitatea semnelor și simptomelor resimțite de pacient conturează boala discală degenerativă, întrucât, fiind un proces natural, uzura discurilor intervertebrale este ubicuitară în rândul persoanelor vârstnice, însă doar o parte din aceștia manifestă durere cronică.
Accesări: 855