062001930
  medpresa@gmail.com

Paralizia în timpul somnului

Caută în termenii maladiilor neurologice
Începe cu Conține Termen Exact
Termenul Definiția
Paralizia în timpul somnului

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Paralizia în timpul somnului reprezintă una din manifestările frecvente ale narcolepsiei, o tulburare a somnului care se caracterizează printr-o somnolență excesivă pe timpul zilei, însoțită de cele mai multe ori și de pierderea bruscă a tonusului muscular.

Paralizia în timpul somnului este caracterizată de o perioadă variabilă (cuprinsă între câteva secunde până la zeci de minte), în cadrul căreia persoanelor le este imposibil să efectueze mișcări voluntare, însă sunt complet conștiente.

Este asociată frecvent cu halucinații vizuale și/sau auditive, deseori terifiante, structurate sau nestructurate. În majoritatea cazurilor, pacienții relatează că simt o prezență străină în cameră, observă umbre sau siluete în apropierea lor sau/și aud zgomote bizare, de diferite intensități.

sleep paralysis

Persoanele care manifestă astfel de trăiri acuză aproape întotdeauna senzația de sufocare și de greutate care le apasă pe piept. Aceasta poate fi amplificată de teama și anxietatea declanșate de fenomen în sine.

CLASIFICARE

În funcție de timpul în care este declanșată, paralizia în timpul somnului poate fi împărțită în:

Paralizia hipnagogică – în timp ce adoarme, persoana rămâne conștientă, însă corpul se relaxează, iar aceasta devine incapabilă să vorbească sau să se miște.

Paralizia hipnopompică – se petrece în cadrul perioadei de tranziție între somnul non-REM și cel REM. Dacă perosoana se trezește în această fază, trăiește senzații asemănătoare viselor, fiind însă incapabilă să se miște sau să vorbească. Acest tip de paralizie este mai frecvent decât cel hipnagogic.

FIZIOPATOLOGIE

Paralizia în timpul somnului apare în perioada de tranziție între somn și trezire, caracterizată de prezența undelor rapide, ceea ce explică prezența halucinațiilor, foarte asemănătoare viselor declanșate în cadrul fazei REM.

În cursul perioadei REM, de la creier sunt transmise semnale spre măduva spinării astfel încât este creată inabilitatea temporară de control al musculaturii, mai ales în cazul membrelor, doar în somnul REM relaxarea musculaturii fiind completă. Acesta reprezintă un mecanism de apărare al organismului, împiedicând o eventuală rănire în timpul viselor din cadrul REM.

La trezire, în mod normal, sunt transmise semnale care opresc această paralizie autoindusă. Atunci când pacientul se trezește în timpul REM, aceste semnale nu mai sunt transmise: este incapabil să se miște sau să vorbească, însă experimentează halucinații multisenzoriale, care nu reprezintă altceva decât visele care se derulează în mod normal în timpul REM, alăturindu-li-se un puternic sentiment de teamă caracteristic coșmarurilor.

RECOMENDAȚII:

  • să se asigure că dorm destul de mult noaptea
  • să reducă situațiile stresante din viața cotidiană
  • să adopte alte poziții de somn în afara dormitului pe spate
  • să evite mesele hipercalorice înainte de a se așeza seara în pat
  • să reducă accentuarea sau precipitarea unor afecțiuni psihice preexistente
  • să evite sau să stopeze consumul de droguri, deoarece acestea predispun la declanșarea episoadelor de paralizie în somn
  • să se adreseze medicului specialist dacă afecțiunea este una recurentăși are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi a pacientului
Accesări: 1139