062001930
  medpresa@gmail.com

Descriere si cauze

Encefalita reprezinta o inflamatie a creierului. Uneori aceasta inflamatie poate cuprinde si meningele, situatie in care avem de a face cu o meningoencefalita.

Din punct de vedere etiologic, encefalitele pot fi de cauza virala, bacteriana, fungica sau autoimuna, de departe cele mai multe fiind de natura virala. Dintre acestea, cea mai intalnita este encefalita cu virus herpes simplex.

Poarta de intrare a virusului difera de la virus la virus. Exista virusuri care se transmit de la om la om -HSV, EBV. Arbovirusurile necesita un anumit vector-tantar, capusa. In alte situatii, este vorba de reactivarea unui virus prezent in organism, inactiv- herpes simplex.

Anumite virusuri necesita prezenta unei stari de imunosupresie pentru a determina o encefalita manifesta clinic – citomegalovirus, virusul varicelo-zosterian.
Cele de natura bacteriana, cum ar fi infectia cu mycoplasma sau rickettsii, sunt rare si componenta meningitica este mult mai bine exprimata.

Simptome de encefalita

Manifestarile clinice si evolutia sunt foarte variate. Cele virale sunt precedate pentru cateva zile de stare de rau cu febra, dureri musculare, cefalee, greata, voma.

Ulterior, afectarea creierului poate fi difuza sau focala, manifestandu-se prin:

  • afectarea statusului mental,
  • meningism (in special daca exista o cointeresare meningeala),
  • deficite focale (hemipareza, disfunctie autonoma, pareze de nervi cranieni, ataxie etc.),
  • crize epileptice.

Grupele extreme de varsta sunt cele mai afectate, prezentand forme mai severe de boala.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului se bazeaza pe:

  • anamneza si examen clinic
  • probe de laborator
  • punctie lombara cu analiza LCR
  • examen CT cerebral sau RMN cerebral pentru excluderea altei patologii

Tratamentul pentru encefalita

Tratamentul include masuri de sustinere a functiilor vitale si tratamentul complicatiilor sistemice, tratament antiviral, antibiotic, administrarea de depletive cerebrale, de antiepileptice.

Prognosticul este dictat de virulenta agentului patogen si de starea de sanatate preexistenta bolii. Varstele extreme, starea de imunodepresie, suferinta neurologica preexistenta se asociaza cu prognostic mai prost.

Netratata, mortalitatea in encefalitele herpetice ajunge la 50-75%, iar cei care supravietuiesc raman cu sechele neurologice si diferite dizabilitati. In cea tratata, mortalitatea este de 20% si gravitatea sechelelor este influentata de durata intervalului de timp scurs de la debut pana la initierea tratamentului.

Encefalita rabica are mortalitate de 100%.

sursa

Numit dupa cei doi medici francezi care l-au descoperit pentru prima data, sindromul Guillain-Barre reprezinta o tulburare neurologica rara.
Dopamina reprezinta unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori de la nivelul sistemul nervos.
Problemele de concentrare se refera la incapacitatea sau dificultatea unei persoane de a-si focusa gandurile asupra unui lucru sau situatie.
Spondiloza cervicala, recunoscuta in termeni medicali si ca osteoartrita cervicala