Abcesul cerebral
Termenul | Definiția |
---|---|
Abcesul cerebral | DEFINIȚIE ȘI CAUZEAbcesul cerebral reprezintă o colecție de puroi conținută într-o cavitate neoformată, rezultând în principal din necroza unei zone tisulare consecutivă inflamației.
Abcesele cerebrale sunt considerate procese expansive intracraniene și sunt datorate acțiunii bacteriilor, fungilor sau paraziților. Jumătate din cazuri sunt complicații ale otitelor și sinuzitelor. MANIFESTARI CLINICETabloul clinic de abces cerebral variază în limite destul de largi și depinde în principal de sediul hematomului, de mărimea acestuia, de vârsta pacientului și de patologia asociată. Simptomatologia se dezvoltă pe durata a doua săptămâni, după care tabloul clinic se poate estompa în cazul calcificării abcesului cerebral sau se poate transforma într-o suferință difuză, cronică. În multe cazuri simptomatologia clinică este nespecifică, clinica relevând mai mult un proces înlocuitor de spațiu decât un proces infecțios. Simptome:
La jumătate dintre pacienți se întâlnește triada: cefalee, febră și deficite neurologice de focar. Abcesul cerebral, prin tabloul său clinic nespecific, poate fi deseori confundat cu:
TRATAMENTTratamentul pentru abcesul cerebral pentru cei mai mulți pacienți necesită atât administrarea de agenți antimicrobieni, cât și intervenție chirurgicală. Antibioterapia se administrează în funcție de focarul infecțios care este responsabil de producerea abcesului. Aceasta este terapia empirică, care se instituie la internare, urmând ca dupa aspirația abcesului și analiza materialului obținut să se instituie terapia antibiotică specifică.
Accesări: 1203
|