062001930
  medpresa@gmail.com

Sindromul Gerstmann

Caută în termenii maladiilor neurologice
Începe cu Conține Termen Exact
Termenul Definiția
Sindromul Gerstmann

DEFINIȚIE ȘI CAUZE

Sindromul Gerstmann este o boală determinată de afectarea neurologică. Este o boală rară, apărând ca o consecinţă a unui traumatism cranian sau a unui defect în dezvoltare.

CAUZE

Sindromul Gerstmann apare datorită afectării unei porţiuni specifice a encefalului: lobul parietal inferior în regiunea girusului angular. Pentru a clasifica în mod corect boala pacientului numită şi tetrada Gerstmann, leziunea trebuie să fie localizată în emisfera cerebrală dominantă:

  • pentru o persoană stângace, leziunea este pe emisfera dreaptă,
  • pentru o persoană dreptace, leziunea este pe partea stânga;

deci în 90% din cazuri, leziunea este la nivelul emisferei stângi.

girus

Cercetătorii, prin studii realizate cu ajutorul Imagisticii prin Rezonanța Magnetică au ajuns la concluzia că leziunea este una subcorticală, ce afectează conexiunea dintre zonele corticale multifocale. Lobii parientali sunt implicaţi în percepţie şi în descifrarea inputului senzorial. Printre funcţiile girusului angular sunt incluse:

  • descifrarea limbajului,
  • calcule matematice şi
  • alte aptitudini cognitive.

La adulţi, cauza bolii este determinată cel mai adesea de o irigaţie sanguină necorespunzătoare a porţiunii (boală vasculară cerebrală) ca infarctul sau orice altă leziune locală. Alte cauze care pot determina sindromul sunt tumorile sau traumatismele craniene. Atât femeile cât şi bărbaţii pot fi afectaţi în egală măsură.

În cazul copiilor, cauzele pot fi traumatismele craniene sau alte cauze necunoscute. Chiar şi copiii fără leziuni cerebrale, atât cei inteligenţi sau buni la învăţătură cât şi cei fără performanţe intelectuale pot fi afectaţi în egală măsură.

SEMNE ŞI SIMPTOME

Sindromul Gerstmann înglobează prezenţa a patru simptome caracteristice:

  • agrafie
  • acalculie
  • agnozie
  • probleme în distincţia dreapta-stânga.

DIAGNOSTIC

În urma unei leziuni cerebrale, în special dacă este de cauza necunoscută, se pot face investigaţii imagistice precum IRM. Acest test, poate certifica prezenţa sindromului Gerstmann dacă relevă leziuni ale girusului angular în lobul parietal stâng.

TRATAMENT

Nu există tratament pentru acest sindrom. Leziunile de la nivel cerebral sunt ireversibile şi nu pot fi refăcute chirurgical sau medicamentos.

Tratamentul este doar simptomatic şi de susţinere. Pentru articularea corectă a cuvintelor, părinţii pot apela la un logoped. Ajutor suplimentar în afara orelor de clasă poate fi adesea recomandat pentru a ajuta copiii să se descurce cu cerinţele şcolii. Calculatoare şi aparate care procesează cuvintele pot fi de ajutor acestor copii.

În cazul adulţilor, dacă este vorba despre o tumoră, aceasta poate fi evaluată şi în funcţie de decizia medicului aceasta va putea fi sau nu tratată.

Accesări: 263